Élet kisvirága

Trauma feldolgozás

Információs adatbázis

fülakupunktúra

A tűk beszúrását követően azonnal érezhető a megnyugvás, a relaxált, nyugodt, többnyire kellemesen éber állapot, a „minden rendben van” ritka érzése. Nem véletlen, hogy a fülakupunktúrát egyre szélesebb körben

Mi az a NADA protokoll?

A Dr. Michael Smith amerikai pszichiáter által ,a 70 -es évek elején kifejlesztett 5-5 pontos kombináció (NADA protokoll) egyszerre hat lelki, fizikai és energetikai síkon, tehát

• lelki feszültségeket, sérüléseket csökkent, kiold

• fizikai méregtelenítést indít el a szervezetben (vese, máj, tüdőtisztítás)

• yin energiát növelve szeretetérzést, önmegbecsülés érzést növel, csökkenti a relatív yang többletet, vagyis az „üres tűz állapotát” (feszültség, agresszió)

• szenvedélybetegségek esetén csökkenti a vágyakozást a cigaretta, alkohol, kábítószer vagy egyéb függőséget okozó gyógyszerek után, csökkenti az evési kényszert, édesség utáni vágyat, játékszenvedélyt, stb.

• fájdalomcsillapító hatású (erősen oldja a fej- és gyomor fájdalmat)

• párkapcsolati feszültségeket, diszharmóniát old

• megnyugtat és feltölt energiával, miközben éberré tesz problémáink megoldását illetően, továbbá javítja az agyműködést.

• A protokoll jól használható továbbá krízisintervencióban (váratlan hirtelen bekövetkező ijesztő, fenyegető helyzet • közeli hozzátartozó hirtelen elvesztése okozta trauma • váratlanul fellépő esemény, melynek kimenetele bizonytalan és kiszámíthatatlan), valamint poszttraumás stressz (traumával kapcsolatos élmények feldolgozatlansága) esetén.

• A fülakupunktúra kiválóan alkalmazható katasztrófák esetén. Az egyik leghíresebb esemény a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás kapcsán történt, amikor a Szent Vincent Kórház fülakupunktúrás kezelést biztosított a túlélőknek, a tűzoltóknak és egyéb rászorultaknak egyaránt. Azonban számos más természeti csapás esetén is hatásosnak bizonyult: a Katrina hurrikán után, a Gháza övezetben, az ugandai erőszak kapcsán, 2010-ben a földrengés során Haitin és a Fülöp-szigeteken a vihar után.

• 1979-ben a WHO (Egészségügyi Világszervezet) elismerte a módszert és 280 kórkép kezelésére legitim gyógymódként deklarálta. Amerikában 30 egyetemen folyik akupunktúrás képzés. Magyarországon a Pécsi A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya 1998-as állásfoglalása szerint az akupunktúra tudományosan is megalapozott gyógymód lett, amely kezd beépülni az orvoslás számos területérbe.

Mentálhigiénés tanácsadás

A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik. Tehát feladata a lelki egészség elősegítése és megőrzése, illetve azon ismeretek és intézkedések felhasználása, melyek arra irányulnak, hogy megelőzzék a lelki rendellenességeket és javítsák az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, illetve képességeit a harmonikus szociális kapcsolatok kialakítására. A mentálhigiéné dinamikusan fejlődő tudományterület, a legkülönbözőbb humán tudományok, természettudományok és társadalomtudományok lelki aspektusait összefoglaló tudomány.

A mentálhigiéné fogalma nem olyan régen került be a köztudatba. Kialakulásával kapcsolatban egy érdekesség: Clifford Beers amerikai üzletember miután két évet töltött elmegyógyintézetben, 1908-ban kiadott egy könyvet és elhatározta, mindent megtesz azért, hogy minél kevesebb ember kerüljön hozzá hasonlóan pszichiátriára. Az ő saját élményű tapasztalatai és rendkívüli elhivatottsága keltette éltre a mozgalmat, amely már 1911-ben világkongresszust szervezett, és a két világháború között nagy népszerűségre tett szert.

Pszichodráma

A pszichodráma – mely hatásmechanizmusát a belső lelki tartalmak, élmények és konfliktusok megjelenítésén keresztül fejti ki – felhasználási területe rendkívül széles: alkalmazható az önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, konfliktus kezelés-, személyes hatékonyság fejlesztése során, de jó kiegészítő módszer oktatásban, képzésben is.

A pszichodráma eredetileg Jacob Levi Moreno által a század első felében kidolgozott akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás módszer, melyet Mérei Ferenc honosított meg Magyarországon az 1970-es évek elején.

Moreno a módszer kidolgozása során az aktív, cselekvő, spontán önkifejezés felszabadítására törekedett, miközben elsősorban nem az egyént, hanem az egyénekből összetevődött csoportot helyezte a figyelem és a pszichoterápia középpontjába. Moreno elméleti rendszere három nagy ismeretanyagból áll; a szociometria, a csoport-pszichoterápia és a szociodráma illetve pszichodráma területeiből, mely utóbbi alapgondolata, hogy az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, s a cselekvésbe ágyazott helyzetet képes az egyén tudatosítani. A pszichodráma módszere kognitív és emocionális szinten tudatosít, testi-fizikai szintű átéléssel, és teszi ezek által lehetővé a verbális és preverbális szintekkel való egyidejű terápiás munkát.

A pszichodráma alkalmazása rendkívül szerteágazó, hiszen nemcsak eszköz arra, hogy megfelelő terápiás indikációval gyógyítsunk, hanem hatékonyan alkalmazható az önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, jól használható az oktatásban, képzésekben is.

A pszichodráma olyan terápiás, majd személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul.

A pszichodráma eredetileg Jacob L. Moreno által a huszadik század első felében kidolgozott akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás módszer, melyet Mérei Ferenc honosított meg Magyarországon az 1970-es évek elején. Moreno a módszer kidolgozása során az aktív, cselekvő, spontán önkifejezés felszabadítására törekedett, miközben elsősorban nem az egyént, hanem az egyénekből összetevődött csoportot helyezte a figyelem és a pszichoterápia középpontjába. Moreno elméleti rendszere három nagy ismeretanyagból áll; a szociometria, a csoport-pszichoterápia és a szociodráma illetve pszichodráma területeiből.

Ez utóbbi alapgondolata, hogy az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, s a cselekvésbe ágyazott helyzetet képes az egyén tudatosítani.

A pszichodráma módszere kognitív és emocionális szinten tudatosít, testi-fizikai szintű átéléssel, és teszi ezek által lehetővé a verbális és preverbális szintekkel való egyidejű terápiás munkát.

A pszichodráma elmélete „az embert, a személyes külső és belső történéseket azzal a társas közeggel való kölcsönhatásban vizsgálja, melyben élünk, melynek sajátos törvényszerűségei vannak a szociális atomtól kezdve, a szerepelméleteken keresztül, a ”közösségek rejtett hálózatán„ át a morenoi értelemben használt transzcendensig. Ez az elméleti megközelítése ad a kezünkben” folyamatok „kezeléséhez eszközöket, melyekkel nemcsak az egyéni patológiákat tudjuk gyógyítani, de hatékonyabbá tudjuk tenni a társashelyzeteknek a működését, ahol az emberek egymásra hatásának szerepe van.

Pszichoterápia

A pszichoterápia gyógymód a lelki problémák, magatartászavarok kezelésében és gyógyításában. „Lélekgyógyászat”, mely kölcsönhatást (interakciót) alakít. Társalgással (kommunikációval) változtat az élmények átélésén és feldolgozásán, a magatartáson. Egyénileg, csoportosan, pár-család és/vagy terápiás rendszerben. Napjainkban számtalan iskola és irányzat műveli, szerepe van a képességek fejlesztésében és kreatív kibontakoztatásában is. A kezelt csoport lelki (mentális) zavarát, gondját próbálja javítani, orvosolni. A kezelő megfelelő képzettséggel, gyakorlattal rendelkezik.

Meseterápia

Progresszív Relaxáció

Azért hívják progresszívnak, mert ez a módszer a szervezet izmait meghatározott sorrendben feszíti és lazítja el, és a feszítések-lazítások hatásai összegződnek. Ezt a technikát aktív relaxációnak is nevezik.

Feküdj hanyatt, hunyd be a szemedet és gondolatban haladj végig a tested minden apró szegletén, kezdve a lábujjaknál felfelé haladva egészen a fejtetődig. Tudatosan feszítsd meg, majd lazítsd el azokat az izmokat, amelyeknél éppen a gondolatod jár. Figyelj a légzésedre is: mély lélegzeteket vegyél, a levegőt lassan szívd be és hosszan fújd ki.

Amikor ellazítod a testedet a gondolataid szintén lecsillapodnak, mivel az izmaink ellazulása hatással van a lelkünkre is, ha testünk nyugalomban van, könnyebben megteremthetjük a szellemi egyensúlyt is.

Rendszeres gyakorlással egyre könnyebb lesz beazonosítani a testedben, hogy mikor vagy ideges és mikor válnak az izmaid feszültté. Furcsa módon nagyon gyakran észre sem veszik a szorongás első fizikális jeleit az emberek.

Alkalmazott relaxáció

Az alkalmazott relaxáció a progresszív relaxációra épül. Először megtanulod az izmaidat egymás után megfeszíteni majd ellazítani a fenti módszer szerint. A következő lépésben elhagyod a megfeszítő részt és rögtön a lazításhoz ugrasz. Utána az ellazult állapothoz hozzárendelsz egy utasítást, mondjuk azt, hogy „nyugodt vagyok” és társíthatsz hozzá egy számodra kellemes képet is. Később, ha csak a képre gondolsz és kimondod az utasítást a tested is hamarabb fog ellazult állapotba kerülni.

Ha az izmaink feszültek az agyunk ehhez azt a jelentést társítja, hogy feszültek vagyunk. Ha a testünk ellazult állapotban van, akkor az agyunkba érkező visszacsatolt információ is megváltozik, nyugodtabbá válunk, akkor is, ha ez valóságos, akkor is, ha képzeleti (imaginatív) tevékenység eredménye.

Már 10-15 percnyi relaxálás is képes elűzni a stresszt, és olyan fittnek érezzük magunkat utána, mintha 3-4 órát aludtunk volna. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elég ha alvás helyett relaxálunk.

Családállítás

Bert Hellinger pszichoterapeuta a nyolcvanas évek második felében kezdte el a családfelállítás módszerének a kidolgozását. A pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis, és a családterápia módszereit saját eseteinek alapos tanulmányozásával és megfigyeléseivel ötvözve túllépett a hagyományos nyugati pszichológia megszokott fogalmi keretein, és új módszerével rövid időn belül igen látványos sikereket ért el. Világszerte futótűzként terjedt el a szisztematikus fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a Hellinger-féle családállítás módszere.

Bert Hellinger fedezte fel, hogy létezik egy közös családi lélek, egy olyan családi energiamező, amely meghatározóan irányítja az egyes emberek életét.

A családi lélekben /mezőben szigorú törvények uralkodnak. Ha megsérülnek, az generációkon keresztül negatív hatással van a családtagokra. A családi lélek megkezdi a kiegyenlítést, a jóvátételt. Működésbe lép a rendszer-lelkiismeret, például úgy, hogy a gyerek kezd el érthető ok nélkül rosszul élni, vagy valamilyen testi-lelki tünetet mutatni. Mivel az okok ilyenkor nem a saját élettörténetben vannak, mindaddig eredménytelenek maradhatnak a testi és lelki kezelések, amíg a rejtett dinamika napvilágra nem kerül és fel nem oldódik.

Nehéz sorshelyzeteink, problémáink tudatalattinkban rejtező gyökerei tehát a családunk történetéből olvashatóak ki a módszer segítségével.

A Hellinger által megfogalmazott törvényszerűségek azonban nem csak a családokra, hanem minden kisebb-nagyobb csoportokra, rendszerekre és szervezetekre is érvényesek. Ezekben a rendszerekben is ugyanúgy, vagy hasonló módon lehet a módszert alkalmazni,- ezeket rendszerállításoknak hívjuk. Ilyen csoportot alkotnak pl. egy lakóközösség, egy szerelmi háromszög, iskolai,-munkahelyi közösségek, de még egy baleset részesei is, akik közül van, aki életben marad, van, aki megnyomorodik, és van, aki meghal. Hellinger és munkatársainak megfigyelése szerint mindegyik esetben létrejön a jobb híján közös léleknek nevezett rejtett összeköttetés, egy hálózat.

A munkahelyi és egyéb szervezetekben végzett ilyen munka a szervezetállítás nevet kapta.

A módszer számos terápia-rezisztens esetben hozott gyors és látványos javulást. A családfelállítást követő egy éven belül a résztvevők 78 %-ának életében markáns pozitív változás állt be, további 14 %-uknak javult az állapota. Megszűntek az addig, a saját élettörténet alapján érthetetlen depressziók, teljesítménybeli és kapcsolati kudarcsorozatok, öngyilkossági hajlamok és amennyiben még nem alakult ki a gyógyíthatatlan irreverzibilis változás, a testi betegségek is javultak, meggyógyultak. A maradék 8 % esetében a családfelállítás hatástalan maradt, ami nagyon jó arány a többi pszichoterápiás módszert alapul véve.

Théta healing

A théta healing lelki elakadások vagy fizikai betegségek esetén alkalmazható terápia. A kezelés során feltérképezhető a tudatalatti hitrendszere, melyek életre hívják életünk eseményeit – a boldog pillanatoktól, a reménytelennek tűnő élethelyzetekig, egészen a különböző betegségeinkig. A felszínre kerülő gondolataink, mozgatórugóink megváltoztatásával tovább léphet mindenki felelősséget vállalva önmagáért.

Pozitív hitrendszerünk és gondolati mintáink pozitív energiát és a tapasztalatokat hoznak életünkbe. Mivel testünk energiából, információból tevődik össze – mint minden a világon -, közvetlenül kapcsolódik ahhoz a bőséges energiaforráshoz, ami az univerzumban áramlik. Ha alacsony energiaszinttel rendelkezünk, azokat az embereket és helyzeteket vonzzuk be, amelyek ugyanolyan alacsony energiával rendelkeznek. „Madarat tolláról, embert barátjáról”.

Az Univerzumban minden energia. A koncepció az egyetemes energia áramlásáról nem új. Az ősi kínaiak chi-nek hívták ezt az áramlást, az ősi hinduk prananak nevezték. A diszciplínák, melyek kialakultak eme két kultúrában – a Tai Chi és a jóga -, az energia áramlásra való ráhangolódás művészetén alapulnak, és az „én” kiegyensúlyozását szolgálják.

Kvantumfizikai kutatások a közelmúltban igazolták azt az állítást, miszerint hitrendszerünk irányítja életünk legtöbb területét. Legmélyebb meggyőződéseink, attitűdünk és elvárásaink teremtik meg tapasztalatainkat. Azok a programok, melyek a tudatalattinkban futnak – melyekkel a valóságunkat, hétköznapjainkat teremtjük -, legtöbbször nem azok, amikre gondolunk, amiben azt hisszük, hogy hiszünk.

A Theta Healing technikával könnyen és gyorsan be tudjuk azonosítani rejtett hiedelmeinket, hitrendszerünket- négy, vagyis: lényegi, genetikai, történelmi és lelki síkon -, illetve képesek vagyunk azokat meggyógyítani fizikailag, mentálisan és lelkileg. Ez azonnali változásokhoz vezethet. Az eredmény figyelemre méltó javulást mutat egészségünkben és jó közérzetünket tekintve.

EFT

Az EFT az emberi szervezet energiáját használja a gyógyításra, felismerve, hogy negatív érzelmeink és végső soron betegségeink alapvető oka mindig valamilyen energetikai blokk, akár lelki problémákról van szó, vagy testi érzésekről.

Az EFT -t (Emotional Freedom Techniques = Az Érzelmi Felszabadítás Technikája), Gary Craig, a módszer létrehozója indította el a világsiker útján. Az EFT egy új felfedezésen alapul, amely már sok ezer embert szabadított meg a fájdalmaktól, különféle betegségektől és lelki problémáktól. Egyszerűen szólva, az akupunktúra érzelmi változatának is tekinthetjük, azzal a különbséggel, hogy nincs szükség tűkre. Ehelyett jól meghatározott meridián energia pontokat stimulálunk a testen úgy, hogy az ujjainkkal kopogtatjuk azokat.

Kineziológia

A kineziológia olyan személyiség-és képességfejlesztő módszer, amely preventív (megelőző) céllal is alkalmazható. Ötvöződnek benne a kínai öt elem tanától a legújabb idegélettani eredmények az általános és fejlődés-lélektani, viselkedéspszichológiai, környezet- és táplálkozástudományi ismeretekkel.

Eszköze az izomtesztelés: agyunk, így testünk is minden történésre emlékszik, s ezek az emlékek az izmokon keresztül lekérdezhetők. Mit jelent ez?

Az alkar izmaira enyhe nyomást gyakorolva megtudhatjuk, hogy egy adott történés, személy… milyen érzelmi viszonyban van velünk: elgyengít?,

stresszel?(negatív érzelmek). Megmutatva ezzel, hol vannak egyensúlytalanságok a testben. Hol szükséges a blokkolt energiaáramlást oldani. A kérdezgetés, oldás technikájában a kineziológus eszköztára széles, az egyéni megoldások tárháza napról napra bővülő.

A kezelés célja a stresszoldás, – hogy a jelenbéli stresszek és azok múltbeli kapcsolódásai oldódjanak

elősegítve az öngyógyító mechanizmusok működését.

Autógén tréning

Szorongásra, túlterheltségre: autogén tréning

Számos apró stresszfaktort képesek vagyunk oldani az autogén tréninggel, de ami a legcsodálatosabb benne, az az, hogy akár egy sok kihívással járó munkanap során is képesek leszünk fenntartani a nyugodt, éber figyelem és a kiegyensúlyozottság állapotát az autogén tréning során alkalmazott önszuggesztiók segítségével – és ez manapság felbecsülhetetlen sokak számára. Az szinte csak üdítő mellékhatás, hogy a stressz hátterében álló fizikai tünetek, mint például az álmatlanság, hátfájdalmak, fejfájás stb. is eltűnnek és erősödik az immunrendszer.

Sport

Endorfin-bomba: sport

A sport a stresszoldó módszerek királya: az, hogy a lelkünket is nyugtatja, tulajdonképpen csak kellemes mellékhatás. Az intenzív edzés erős méregtelenítő hatású, segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, és erősíti az egész szervezetet és az immunrendszert. A finomabb, „jinebb” mozgásformák, mint például az úszás, a séta vagy a tánc kellemesen elfárasztják a testet és nyugtatják a lelket. Mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel, így boldogabbnak, energikusabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat, jobban alszunk és növekszik a stressztűrő képességünk is.

Jóga

Egyensúlyba kerül a test és a lélek: jóga

Ha a sportot neveztük a királynak, a jóga a császár ebben a műfajban, ugyanis a testre, a lélekre és a szellemre egyszerre gyakorol jótékony hatást. Az ászanák végrehajtása gyakran komoly fizikai erőkifejtéssel jár, illetve bizonyos irányzatokban éppen erre esik a fő hangsúly. A jóga gyakorlásával a testi-lelki önismeret fejlesztése, a belső béke kialakítása, a személyiség fejlesztése és a valódi értékek kialakítása is lehetséges.

Meditáció

Belső élmények és önismeret: meditáció

A belső elmélyülést és megnyugvást keresők számára ajánlott a különféle meditációs módszerek megismerése és rendszeres használata. Intenzív belső munkát tesz lehetővé, a gyakorlással nagyon mély rálátást nyerhetünk az életünk különféle aspektusaira, és a saját belső forrásunktól kaphatunk hiteles megoldást a problémáinkra. Nem tévesztendő össze a vizualizációval

Önkéntesség

Egy a BMC Public Health -ban frissen közzétett kutatás rámutat, hogy az önkéntesség csökkenést eredményezhet a depressziós érzések előfordulásában és fokozza az általános jól-létet. Emmons tanácsa: vizsgáld meg miben vagy tehetséges és használd a készségeid mások megsegítésére. Közben észre veheted, hogy adományozóként az emberek hálásabbá válnak mint adományban részesülőként.

Olvasás

Az olvasás a pihenés legjobb módja: akár hat perc alatt is képes kétharmadával csökkenteni a stresszt egy tanulmány szerint. Így gyorsabb és jobb módja az idegek lenyugtatásának, mint bármely más módszer, beleértve a zenehallgatást, a sétálást vagy egy csésze tea elkortyolását.

Hobbi

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.